OGLAS

Od šofera do prvog čoveka kompanije: Upoznajte Muhtara Kenta, generalnog direktora Coca-cole

 

Nakon služenja vojnog roka u Turskoj, sa manje od hiljadu dolara u džepu dolazi ujaku u New York. Posao u Coca-coli našao je preko oglasa u novinama. Prvi njegov posao bio je posao šofera. Kao dostavljač Coca-colinih proizvoda naučio je mnogo o samim proizvodima, distribuciji, marketingu i logistici kompanije.

Muhtar Kent je rođen u New Yorku 1952. godine, gde je njegov otac, Necdet Kent, boravio kao turski diplomata. Njegov otac je bio poznat i respektovan, naročito u jevrejskoj zajednici, jer je tokom Drugog svetskog rata radeći u Franacuskoj kao diplomata, mnogim Jevrejima spasio živote, zvali su ga turskim Schindlerom.

 

Nakon završene srednje škole u Turskoj Muhtar je 1971. godine školovanje nastavio u Univerzitetu u Londonu, gde završava poslovnu školu.U toku prvih godina rada u Coca-coli gde je na početku radio kao šofer bio je primećivan od visokopozicioniranih službenika kompanije, pa je tako vrlo brzo došao do prve velike funkcije. 1985. godine imenovan je za generalnog menadžera Coca-Cole za Tursku i Centralnu Aziju i premešta sedište Coca-cole iz Izmira u Istanbul.

 

Tri godine kasnije, imenovan je na poziciju zamenika predsednika Coca-cole Internacional, koja je nadgledala poslove od Alpa do Himalaja u 23 zemlje i tokom te službe živio je u Austriji. 1999. godine napušta Coca-colu nakon dvadeset godina rada i vraća se u Tursku i zapošljava u Efes Grupi, vlasniku najvećeg dela Coca-cola franšize u Turskoj i jednog od najvećih proizvođača piva i ostalih pića u Evropi. Proširio je poslove i te kompanije sa Balkana na Kinu.

 

U maju 2005. godine se ponovo vraća u Coca-colu kada je imenovan za predsednika i generalnog direktora (CEO) divizije Coca-cole za Severnu Aziju, Evroaziju i Bliski istok – poziciju s koje direktno odgovara generalnom direktoru i predsedniku kompanije. Nije stao tu pa su ga 2006. godine imenovali na potpuno novu, za njega osmišljenu poziciju, predsednika internacionalnih operacija i tako je postao ključni čovjek za sve operacije van Severne Amerike. Svi visokopozicionirani van Severne Amerike su odgovarali njemu.

 

2008. godine konačno je postao ključna figura, vrh Coca-cole. Postao je predsednik i generalni direktor kompanije i tu funkciju obavlja i danas. Za prošlu godinu su mu pripremili paket koji je zaradio u 2011. godini – 21 miliona dolara. Aktivno pomaže društvene i preduzetničke projekte u svetu, sa mnogim poznatim svetskim imenima, posebno radeći u tom polju na povezivanju poduzetnika iz islamskih zemalja sa onim iz Amerike. Muhter Kent je oženjen i ima dvoje dece,  ima dvojno državljanstvo – američko i tursko.

Image courtesy of: asta.adamonyte/flickr(CC BY 2.0) 

Izvor i autorska prava: namirnice.ba

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2023 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva