Od ovih poslova svi u Srbiji beže a zarada je dobra

 

Detinje snove o pilotiranju, istraživanju svemira, vođenju države... malo je ko u našoj zemlji i dosanjao. Sa druge strane, stvarnost u kojoj je mnogo lakše postati nadničar, đubretar, pastir, ili negovatelj starih ne deluje tako primamljivo. Zato su, i pored solidne zarade, ova zanimanja nepoželjna čak i u vreme kada na sve strane pljušte otkazi.

Đubretari i čistači ulica

 

Većini građana Srbije neprijatna je sama pomisao da ih nepoznati, a kamoli poznati ljudi gledaju dok čiste ulice i guraju ruke u kante i kontejnere, ali zaposleni u Gradskoj čistoći zarađuju sasvim pristojan novac. Mesečna zarada čistača ulica iznosi oko 30.000 dinara, dok đubretari zarađuju još više.

 

Gerontodomaćice

 

Gerontodomaćice su na ceni, ali malo ko odlučuje da se bavi ovim poslom. Ovaj posao je nepopularan jer podrazumeva ozbiljne fizičke napore i psihološku stabilnost. Na njega se obično odlučuju žene koje su dugo na tržištu rada i nemaju posla, ali mnoge brzo i odustaju. U državnim ustanovama im je plata oko 40.000 dinara, dok im privatnici plaćaju i do 70.000 dinara.

 

Građevinski radnici

 

Rad na građevini, posebno pomoćni građevinski poslovi, dobro su plaćeni, ali čišćenje šuta nije najpoželjniji posao na svetu. Čišćenje šuta se plaća do 2.000 dinara za osam sati, ali i oni koji prihvate ovaj posao, brzo odustanu.

 

Drvoseče

 

Drvoseče u letnjoj sezoni mesečno mogu da zarade oko 1.000 evra, dok u jesen zarada opada i iznosi “samo” 500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Zbog loših uslova rada, poput rada na otvorenom u svim vremenskim prilikama i neprilikama, posao drvoseče nije najpoželjniji.

 

Pastiri

 

Među 780.000 zvanično nezaposlenih u zemlji gotovo je nemoguće pronaći one koji bi zarađivali čuvajući ovce ili krave. Za čuvanje ovaca nezaposleni mogu da dobiju između 200 i 700 evra mesečno, a uz platu imaju obezbeđen i stan i hranu. Ipak, malo ko želi da se lati čobanskog štapa.

 

Vozači autobusa i kamiona

 

Prosečna plata šofera, iznosila oko 45.000 dinara, ali ceo dan u autobusu, usred gradske gužve većini građana, pa čak i onih nezaposlenih, ne deluje privlačno. Vozači kamiona zarađuju bar 1.000 evra, pogotovo oni koji voze van zemlje, ali život na točkovima izgleda nije za svakoga, jer je ovo posao od kojeg mnogi brzo odustaju.

Foto - ilustracija - Image courtesy of: pixabay.com

 

Izvor: 24sata.rs

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2021 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Arhiva