OGLAS

10 razloga zbog kojih je u Srbiji državni posao san snova

Visoka i redovna plata, siguran posao i stalan radni odnos, te brojne privilegije koje se uglavnom mere u novcu, samo su neke od prednosti državnih firmi. I kad nemaju dinara u budžetu, u njih bi svako da se zaposli, tvrde sagovornici „24 sata“.

U Srbiji radi ukupno 2,3 miliona ljudi, a svaki treći (njih 740.000) se udomio u javnoj službi. U odnosu na evropski prosek, domaći javni sektor upošljava tri puta više radnika. Plate u državnim preduzećima istovremeno su veće za 22.000 dinara od prosečne zarade u zemlji.


U septembru se u državnim firmama zarađivalo oko 65.000 dinara, 25.000 više nego u privatnom sektoru. Radnici u Narodnoj banci Srbije zarađuju po 88.490 dinara u proseku. 

Zaposleni u javnom sektoru ove godine suočavaju se prvi put sa rezovima - Vlada im je smanjila plate i poručila da će biti otkaza uz, naravno otpremnine, ali raditi kod države i dalje je bolje nego kod privatnika.

- Rezovi u javnom sektoru poručuju da je ekonomija države loša, a to znači da je najlošije raditi kod privatnika - kaže ekonomista Ljubomir Madžar. 

Državna služba uglavnom podrazumeva redovne doprinose, te bonuse, jubilarne nagrade i trinaestu platu. Radnici PTT-a nedavno su primili dodatak po oko 33.000 dinara jer je firma prošle godine ostvarila dobit. 

Iskustva pokazuju da su državni službenici i najomiljeniji klijenti banaka. Bankari ne žele da pričaju javno, tvrde da su im svi klijenti dragi, ali nezvanično priznaju da lakše odobravaju kredit ukoliko je klijent na budžetskoj kasi. 

- Redovna plata kod privatnika ne mora da bude kontinuitet, a u državnoj službi je pravilo - kaže bankar koji radi u sektoru za stanovništvo jedne veće banke u Srbiji.

Analize Centra za istraživanje u privredi istovoremeno pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.

Javni sektor


- 1,7 miliona zaposlenih u Srbiji

- 740.000 zaposlenih u javnom sektoru

- 160.000 procenjeni višak u javnom sektoru

- 39.000 dinara prosečna plata kod privatnika

- 43.975 prosečna zarada u zemlji

- 49.598 prosečna plata u javnom sektoru

- 65.507 prosečna zarada u javnim preduzećima

Izvor/ autor: 24sata.rs

Image courtesy of: pixabay.com

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima