OGLAS

Jovan ima 22 godine i svoj biznis u Americi: Evo kako stvarno izgleda živeti tamo

 Jovan Soldatović priča odmereno i samopouzdano o odlasku u Ameriku, probijanju u svetu biznisa i svom braku. Potrebno je da tri puta ponovi godište da bi postalo jasno da nije u pitanju krčanje u slušalici nego prosta činjenica - on ima samo 22 godine.

Soldatović je odrastao u Šapcu gde je završio Visoku tehnološku školu strukovnih studija u trajanju od tri godine. Dok je učio automatiku i vežbao upravljanje uređajima, sanjao je o nečemu mnogo većem - navođenju sopstvene firme. Sa samo 18 godina otišao je u Ameriku preko programa "Work and travel" i zacrtao sebi jasan cilj - vratiću se kući kao biznismen. U tri navrata je odlazio u Ameriku i treći je bio - sreća.

 - Počeo sam kao kuvar, radio gomilu sitnih poslića dok konačno nisam našao firmu u kojoj mogu da radim kao programer. Zaposlio sam se u malom biznisu koji se bavi spajanjem ljudi nepogodnih za kredit sa dilerima koji su spremni da im ipak prodaju vozila. Šefa sam oduševio kada sam napravio sistem koji može klijentima sam da pošalje veliki broj mejlova i tako je sve počelo - priča mladi preduzetnik.

Smestio se u Mičigen nadomak Detroita i osnovao malu firmu koja je radila programe sitnim preduzećima po prilagođenim cenama. Posao je krenuo kao alva.

 - Počeo sam u maloj sobi, a veliku podršku dao mi je šef iz bivše firme. Kako je broj klijenata rastao tako više nisam mogao sam i pozvao sam kolegu sa starog posla. Na kraju se pridružila i moja sadašnja supruga koja je dve godine starija od mene i radi kao menadžer projekata. Ona je iz Niša, upoznao sam je 'tamo preko', a i dalje nemam zelenu kartu, tako da ne mislite da sam se oženio zbog papira - priča uz smeh Soldatović.

 Dok je posao cvetao momak iz Šapca je sve više shvatao koliko mora da žrtvuje.

- Neka vam bude jasno: taj koji radi u Americi će zaraditi, ali mora mnogo da izgubi. Tamo nemate prijatelje, nema ispijanja kafa, a uveče te iz kluba do kola u nekim delovima grada prati policija. Ima trenutaka u kojima se osećaš kao da si sam na svetu, ali srećom tamo imam ženu uz sebe - priznaje momak.

 Sa ženom ga je, kaže, spojila zajednička ljubav prema poslu i sličan pogled na svet - želja da napreduju u sredini u kojoj skoro niko nije verovao u njih.

 Ostatak teksta pročitajte na sajtu 24SATA.RS

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima