OGLAS

Kako do posla u Norveškoj i koja zanimanja traže

Električar, kuvar, stolar, medicinska sestra, novinar, elektroinženjer, web programer, pedagog, pravnik, arhitekta, montažer, zidar, pekar, bolničar, trgovac, geometar, logoped, moler, instruktor vožnje, vodoinstalater, stomatolog, veterinar... Ovo su samo neka od zanimanja za koja ćete u Srbiji možda teško naći posao, ali u Norveškoj se i te kako traže. 

Iako ova zemlja možda ne može da se podiči toplom mediteranskom klimom, može prosečnom platom, koja je oko 4.300 evra. Sasvim dovoljno da nam bude savršeno privlačna. Druge prednosti su savršeno razvijen socijalni sistem, kao i zdravstvo, obrazovanje, tolerancija prema imigrantima i jaka balkanska zajednica.

Za rad u Norveškoj potrebna vam je boravišna i radna dozvola, a nju dobijate tek kada se dogovorite s poslodavcem, odnosno ako nađete nekog ko želi da vas zaposli.

Trik je u tome da je za neka zanimanja potrebna nostrifikacija diplome, odnosno licenca, pa se pre traženja posla raspitajte da li vam je potrebna, kako se dobija i koliko proces traje. 

Kako piše "Blic", konobar-kuvar može da zaradi 3.200 evra, bolničar 3.800, građevinski inženjer 5.300, inženjer informatike 5.400, farmaceut 6.000 evra, varilac 3.800, vozač 4.000, lekar 7.500, moler 3.000 evra, električar 4.000 evra. Ono što morate da znate je i daje NOrveška jedna od najskupljih zemalja na svetu, pa izračunajte koliko će vam, posle plaćenih mesečnih troškova, realno ostati novca (verovatno nešto manje nego da ste u Nemačkoj ili Austriji). 

Ako biste radije do posla u Nemačkoj, kliknite ovde za najtraženija zanimanja tamo

Ovde pročitajte kako do posla u Austriji

 Dovoljno je reći da soba u Norveškoj košta oko 500 evra mesečno, a jednosoban stan oko 1.100 evra. Dodajte tome ostale troškove života, posebno hranu koja je tamo prilično skupa, pa izračunajte da li vam se isplati. Ovde možete pronaći neke od troškova života u Norveškoj da bi vam bilo lakše. 

Na ovom linku norveške Službe za zapošljavanje naći ćete vodič za radnike koji nisu građani nordijskih, niti zemalja EU na engleskom jeziku.

Ovo su najveći sajtovi za traženje posla u Norveškoj:

www.nav.no

www.careerjet.no

jobbdirekte.no 

jobbnorge.no

finn.no

Srećno!

Izvori: Blic.rs, Nav.no, Stepinonline.no

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima