Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Zbog laži u CV-ju do 10 godina zatvora

PDF
Štampa
Zbog laži u CV-ju do 10 godina zatvora
Image courtesy of: pixabay.com


Ulepšavanje radnih biografija kako bi napredovali na tržištu rada studenti u Britaniji mogli bi da plate i zatvorskom kaznom.


Službenici za sprečavanje prevara poslali su pamflete svim univerzitetima u Velikoj Britaniji upozoravajući studente da će bele laži u njihovim prijavama za posao biti kvalifikovane kao prevara u vidu lažnog predstavljanja – odnosno zločin koji predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina.
 

„Zabrinuti ste da nemate dovoljno iskustva za posao iz snova?Zašto onda ne napravite malu izmenu u vašem CV-ju i vaš letnji odmor u Nepalu pretvorite u rad u advokatskoj firmi? Na kraju krajeva – to niko ne proverava.  To je samo mala bela laž, zar ne? Pogrešno. To je prevara.“

Ovaj pamflet koji je izdao vladin servis za borbu protiv prevara CIFAS tvrdi da je jedan student osuđen na 12 nedelja zatvora nakon što je lagao da je završio master studije, dok je jedna studentkinja provela u zatvoru šest meseci jer je u svojoj radnoj biografiji navela lažne reference i položene ispite.

Prema podacima vlade broj prevara prilikom zapošljavanja u Velikoj Britaniji skočio je za gotovo 60 odsto u periodu između 2012-2013. godine, ali ne postoji tačna cifra koliko od tih slučajeva se odnosi na svršene studente.

Konkurencija između britanskih diplomaca raste usled sve manjeg broja radnih mesta, a podaci pokazuju da svaki deseti svršeni student ostaje nezaposlen šest meseci nakon diplomiranja. Prema određenim podacima čak 85 studenata se u proseku bori za jedno radno mesto, a u industrijama kao što su finansijske usluge i mediji taj broj je i veći.

Izvor: bizlife.rs


Broj pregleda: 466
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjenOvo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus