Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Novosađani će radije biti nezaposleni nego da rade ove poslove

PDF
Štampa
Novosađani će radije biti nezaposleni nego da rade ove poslove
Foto ilustracija - Image courtesy of: pixabay.com

 

„Potrebna devojka za rad u pekari“, „Tražimo radnike za rad u trafici“, „Potrebni konobari“, „Potreban trgovac“... Ovo su samo neki od oglasa koji se mogu videti na svakom koraku, ali ipak, broj nezaposlenih u Novom Sadu prelazi 30.000. Više od trideset odsto poslodavaca nudi mesečne zarade ispod 15.000 dinara i postavlja nerelane uslove.

Prema rečima Novosađana, glavni razlog zbog kog ne žele da prihvate ovakve ili slične poslove jesu male plate koje često ne iznose ni 15.000 dinara, a poslodavci ne plaćaju prevoz ni doprinose.

Milana Radić radila je u pekari od 6 do 15 sati. Za dnevnicu od 700 dinara, pekla je peciva, služila mušterije i vodila računa o higijeni pekare.

 

- Ustajala sam u pet ujutru, a na poslu sam bila pre 6 sati. Potom sam pripremala testo za pecivo, poput bureka, hleba, a kolače smo dobijali od drugih proizvođača. Radila sam 20 dana i jedva sam uspevala da zaradim 14.000 dinara- kaže Radić. Napustila je posao, nadajući se boljem, međutim i dalje je nezaposlena.

 

Miljana Rakić, kozmetičarka promenila je preko 30 salona da bi napokon pronašla onaj u kom ima pristojnu zaradu.

 

- Menjala sam salone na tri meseca, nadajući se boljem. Gazde su u većini slučajeva plaćale na procenat i to 30 odsto od ukupnog pazara. Dešavalo se da izađem sa 1.000, a nekada i bez dinara, jer ne bude posla – kaže Rakić.

Milan Starović, član izvršnog i Glavnog odbora Sindikata „Solidarnost“, kaže da mizerne plate u privatnom sektoru nisu retkost, a da nedostatak solidarne aktivnosti dodatno otežava čitavu situaciju.

 

- U većini privatnih preduzeća nema sindikata, jer radnici strahuju da bi zbog takvog organizovanja dobili otkaz. Iz istog razloga radnici poslodavce ne prijavljuju inspekciji – kaže Starović.

 

Aleksandar Marjanović, predsednik Udruženja privrednika Novog Sada, kaže da čak 18 parafiskalnih nameta uništava privatnike.

 

Marjanović dodaje da inspekcije ne rade svoj posao, zbog čega ljudi beže u sivu zonu.

 

- Dućani koji se bave prehranom, ili poslastičarnice, više ne mogu da posluju, jer na internetu imate bar 200 onih koji prave hranu po porudžbini na crno. Kada pozovete inspekciju oni kažu da nisu nadležni, te da za njih takvi ne postoje – dodaje Marjanović uz napomenu da u njihovom udruženju nisu oni poslodavci, koji rade protivzakonito, a samim tim i oni koji radnike plaćaju mizernim platama.

Samo 14 inspektora kontroliše 185.000 zaposlenih koji rade kod 45.000 poslodavaca u Južnobačkom okrugu. U prošloj godini oni su prekontrolisali 3.213 privrednika. U 118 slučajeva su ukazivali poslodavcima na greške, a podneto je 611 zahteva za pokretanje prekršajnih i tri zahteva za pokretanje krivičnih postupaka.

 

Foto ilustracija - Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: 24sata.rs


Broj pregleda: 446
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus