Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Na srpskim akcijama stranci zarađuju stotine hiljada evra

PDF
Štampa
Na srpskim akcijama stranci zarađuju stotine hiljada evra
Image courtesy of: pixabay.com

Akcije srpskih kompanija ponovo su u fokusu investitora. Beogradska berza našla se u žiži zahvaljujući nedavnoj prodaji “Imleka” i “Bambija”, ali i objavljivanju rekordne istorijske dobiti Aerodroma “Nikola Tesla”.

Domaći i strani investitori i danas uspevaju da zarade stotine hiljada evra na Beogradskoj berzi. Uz dobre i pravovremene informacije često za dva do tri meseca, pa i manje, uložen novac uvećaju i za trećinu. Oni koji imaju insajderske informacije neretko profitiraju i brže. Ovo za “24 sata” kažu u jednoj od najvećih brokerskih kuća u Srbiji uz napomenu da je danas na Beogradskoj berzi, ipak, mnogo teže zaraditi nego pre nekoliko godina kada su akcije banaka i poljoprivrednih preduzeća gotovo svakodnevno rasle.

 

- I posle pet godina krize na berzama, trgovina akcijama srpskih kompanija nije zamrla. Danas akcijama trguju domaći biznismeni, bankari, strani investicioni fondovi, doktori.... Pored "Imleka" i "Bambija", novac su istovremeno ulagali i u akcije NIS, Beogradskog aerodroma, AIK banke... Akcije Aerodroma posebno su postale interesantne kada je ova kompanija objavila da je u 2014. ostvarila dobit od 27 miliona evra, rekordnu u 52 godine rada - kaže sagovornik “24 sata” koji podseća da je nezahvalno prognozirati rast deonica.

 

Izvor našeg lista dodaje da je na berzi dosta i špekulanata. Oni su po pravilu dobro obavešteni, unapred imaju informacije o prodaji ili rezultatima kompanija.

Akcije sa najvećim rastom u februaru 2015.

HARTIJAPOSLEDNJA CENA (U DINARIMA)RAST U PROCENTIMA
INDUSTRIJSKE NEKRETNINE, BEOGRAD400614,29
VITAL VITL90028,57
JUBMES BANKA4.32020,03
PHILIP MORIS OPERATIONS2.0974,85
ENERGOPROJEKT HOLDING9554,14

Akcije sa najvećim rastom u 2014.

HARTIJAPOSLEDNJA CENA (U DINARIMA)RAST U PROCENTIMA
PHILIP MORIS OPERATIONS2.200110,3
BAMBI59.165104
LASTA60098
BIP5996,6
JUGOPREVOZ, VELIKA PLANA81092,8

 

Biznismen Đorđije Nicović svojevremeno je u deonicima domaćih kompanija imao 300 miliona evra. Danas, kako kaže za “24 sata”, ima daleko manje, ali i dalje zarađuje.

 

- Nedavno sam kupovao akcije Imleka, Bambija, AIK banke... Ranije sam istovremeno imao deonice u desetak kompanija, a danas je teže naći akcije koje rastu. Dešavalo se da izgubim, ali sam u proseku uvek u plusu. Trgujem dugoročno na osnovu poslovanja preduzeća, ali i kratkoročno - iskren je Nicović.

 

Na Beogradskoj berzi danas je prisutan i hrvatski investicioni fond „ZB invest”. Ovaj investitor kupovao je deonice AIK banke, „Metalca”, „Dijamanta”, Tehnogasa”... Bio je peti najveći akcionar NIS. Od stranaca je aktivan i švedski fond “Ist Kapital” koji je oko 32.000 deonice “Imleka” kupio u oktobru 2013. i martu 2014.

 

Izvor/ autor članka: 24sata.rs

 


Broj pregleda: 459
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus