Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Niko ne sme da traži stan za posao

PDF
Štampa
Niko ne sme da traži stan za posao
Image courtesy of: pixabay.com

 

Uslovljavanje kandidata "uknjiženom nekretninom" i potpisivanjem garancije za dobro obavljanje posla, nije u skladu sa Zakonom o radu.

Kako navodi ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja garancije za dobro obavljanje posla uobičajene su u poslovnim odnosima u privredi između privrednih subjekata, a ne u odnosima između poslodavca i zaposlenog

Zakonom o radu propisano je da se od kandidata za zasnivanje radnog odnosa ne može zahtevati davanje podataka o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, kao i dostavljanje isprava ili drugih dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koja se zasniva radni odnos. 

Zakon sadrži i odredbe o zaštiti zarade zaposlenog, da poslodavac ne može novčano potraživanje prema zaposlenom naplatiti obustavljanjem od njegove zarade, bez pravosnažne odluke suda ili bez pristanka samog zaposlenog, navodi Ministarstvo rada. 

Kompanija "Agro-mil" iz Pojata, prilikom zapošljavanja, tražila je od kandidata da potpiše da je spreman da garantuje za dobro obavljen posao naplativom garancijom, odnosno "uknjiženom nekretninom bez opterećenja", što su i potvrdili jednom dnevnom listu. 

Iz Ministarstva rada navode da se do sada nisu sretali sa takvim primerima uslovljavanja kandidata za zapošljavanje i uputili kandidate da se mogu obratiti inspekciji rada, kao i o mogućnosti pokretanja sudskog postupka za naknadu štete zbog diskriminacije pri zapošljavanju.

Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: b92.net


Broj pregleda: 661
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjenOvo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus