Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Koliko Vam je teško

PDF
Štampa
Koliko Vam je teško
Image courtesy of: Ohmega1982 / FreeDigitalPhotos.net


Koliko vam je teško da otpustite problematicnog radnika?


Najveći broj poslodavaca i/ili menadžera, pre ili kasnije, dolazi u situaciju da treba da pogleda zaposlenog u oči i kaže mu: „Otpušten si.“ Da li vas ovakva izvesnost čini nervoznim? Verovatno. A da li bi onda bilo pametnije da takve situacije izbegavate i mazite svoje zaposlene, u nadi da će se popraviti? Apsolutno ne! i naročito ne u današnje vreme!


Postoji prelomni momenat posle koga nikakav dodatni trening, razgovor ili ubeđivanje ne mogu da promene «ne»radnika. Takođe, morate biti vrlo obazrivi da vam se ne desi da date više 'oprosta', recimo, mladom službeniku, nego četrdesetogodišnjakinji sa dvoje dece.


Problematični zaposleni uzrokuju tri velike glavobolje:Mogu aktivno da podstiču neslogu i pokušavaju da sabotiraju posao (sedeći prekrrštenih ruku i ne radeći ništa).

Mogu da nanose štetu vašim odnosima mušterijama i dobavljačima

Mogu da 'igraju igru čekanja' sa vama – što duže oklevate da im date otkaz, to će biti teže da ih isterate.


Sve ovo može da zvuči okrutno i nemilosrdno, ali je i svet biznisa okrutan i nemilosrdan, a vama su neophodni ljudi na koje možete da se oslonite.


Postoji nekoliko načina na koje možete da zaštitite sebe:Prilikom biranja kandidata služite se pouzdanim sistemom selekcije tako da novozaposleni bude neko ko ima temperament i veštine odgovarajuće potrebama vaše kompanije i radnog mesta.

Postavite jasan sistem merenja i evaluacije radnog učinka.

Osmislite proces redovnog kontrolisanja radne uspešnosti.

Sastavljajte pisane izveštaje koji će ulaziti u dosije zaposlenog.

Razgovarajte s advokatom-ekspertom za radne odnose ili HR specijalistom, da vas posavetuju o tome kako možete da delujete, a da to bude shodno propisima i kako da izbegnete «trikove» sindikata i različitih tumačenja radnog prava.


"Preuzeto iz "MANAGEMENT News and Views" - mesečni e-zine Skills Trening Centra."

 

Image courtesy of:  Ohmega1982 / FreeDigitalPhotos.netBroj pregleda: 340
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjen


Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus