OGLAS

Ma, šta će nam crnogorske tezge: Ovo su najisplativiji sezonski poslovi

Kako ove godine Crna Gora neće moći da primi sve zainteresovane sezonske radnike iz Srbije, zbog zakona koji ograničava i otežava zapošljavanje stranaca, mladi iz Srbije moraće da se snađu sa domaćom ponudom sezonskih poslova. Istina, bakšiš od posluživanja turista usred sezone u Crnoj Gori ne može da se poredi sa radom na gradskom bazenu, ali je ohrabrujuća vest da sezonskih poslova ima i unutar granica naše zemlje, jer su oni za armiju nezaposlenih prilika da prežive.

U omladinskim zadrugama objašnjavaju da se tokom letnjih meseci najviše traže omladinci za rad u ugostiteljskim objektima.

 

- Traže se banket konobari, šankeri, pomoćni kuvari i pomoćni radnici u kuhinji koji bi bili zaduženi za pranje posuđa i održavanje higijene. Takođe, traži se veći broj radnika za sezonske poslove u proizvodnji sladoleda i prodaji sladoleda – objašnjava Katica Krnjajić, direktorka Omladinske zadruge SAT.

Ona ističe da se cena za ove poslove kreće od 121 do 180 dinara po satu.

 

- Očekujemo veću ponudu sezonskih poslova sa početkom rada gradskih bazena, drugih kupališta, kao i ponudu sezonskih poslova u turizmu i poljoprivredi – kaže Krnjajićeva.

 

Posao na njivama uskoro će biti u jeku. Dnevna zarada na njivi kreće se od 1.200 do 2.000 dinara.

 

- Najveći broj sezonskih radnika potreban je u oblasti ratarstva, a potom u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu. Naravno, potrebni su uvek i radnici za branje jagoda, malina, kupina... Ovi poslovi plaćaju se do 1.500 dinara po danu, dok teži poslovi, poput kopanja i vađenja panjeva donose i do 2.000 dinara dnevno – kažu u Udruženju poljoprivrednika.

 

Radnici na njivama najčešće dobijaju uz dnevnicu i hranu, a ponekad čak i smeštaj.

 

Posla će biti i na građevinama, gde mladi mogu da zarade i 25 evra dnevno ako imaju bar malo iskustva u poslu. Zanimljivo je da se svaki angažman plaća oko 25 odsto više ako se radi po smenama i noću.DNEVNA ZARADAPOSAODNEVNICABRANJE VOĆA1.200–1.500TEŽI POSLOVI NA NJIVIDO 2.000RAD NA GRAĐEVINIDO 2.500*RAD U KAFIĆU OKO 1.000SPASILAC NA BAZENUDO 2.000 PRODAVAC SLADOLEDA OKO 1.000 RAD U TURIZMU 1.200 * NEKVALIFIKOVANI RADNICI OKO 1.500, TESARI, ZIDARI... 2.500  ** U DINARIMA

Image courtesy of: pixabay.com

 

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima