Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Srbija se reklamira stranim firmama kao zemlja Trećeg sveta

PDF
Štampa

 Investirajte u Srbiju, zemlju kvalifikovane, a jeftine radne snage. To je suština reklame na Si-En-Enu koju su platili Privredna komora Srbije i „Invest in Serbia“.

Iz PKS, međutim, ni posle nedelju dana čekanja nismo dobili više informacija o kampanji - ko ju je osmislio, koliko je plaćena, koliko će da se emituje i da li je investitore moguće privući na neki drugi način osim reklamiranjem zemlje kao da je država trećeg sveta.

 A time se, osim narušavanja nacionalnog dostojanstva, prema mišljenju ekonomiste Miodraga Zeca, šalje i pogrešna poruka.

 - Ne može naša glavna prednost da bude jeftina radna snaga, pre svega zbog toga što je nema dovoljno. Zemlji koja je mala poput naše ne može adut da bude jeftina radna snaga, jer je starosna struktura poremećena, tj. stanovništvo je sve starije. Mi nemamo obim i priliv mladih kakav, na primer, imaju Turska ili Kina, na osnovu čega je i moguće imati jeftinu radnu snagu - kaže Zec.

 I sociolog Slobodan Vuković je protiv takvog načina reklamiranja, ali istovremeno i dodaje: „Realno, mi i pripadamo trećem svetu i nemamo šta drugo da ponudimo“.

- Naša industrijska proizvodnja je manja nego posle bombardovanja. Strane ulagače interesuje, pre svega infrastruktura, jeftinija radna snaga, pravedno i efikasno sudstvo, brzo dobijanje potrebnih dozvola, nizak stepen korupcije i dobar geografski položaj, dakle blizina tržišta. Od svega toga imamo samo jeftinu radnu snagu i dobar geografski položaj - kaže Vuković.

 Tu nema države

Miodrag Zec ukazuje na to kako se zatvorio krug društvenih i ekonomskih problema.
- Ako je više starijeg nego mlađeg stanovništva, a male su plate, to znači da su mali doprinosi, dakle i male penzije, naravno i mala izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje. Tu nema države!

 Izvor/ autor: blic.rs


Broj pregleda: 725
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus