Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


ZLATNA KOKA: Srbi zaradili pola miliona evra od akcija Tvitera, Fejsbuka, Alibabe...

PDF
Štampa
ZLATNA KOKA: Srbi zaradili pola miliona evra od akcija Tvitera, Fejsbuka, Alibabe...
Image courtesy of: pixabay.com

Nekoliko stotina građana iz Srbije zaradilo je prošle godine više od pola miliona evra kupujući akcije na svetskim berzama.

Poslovni ljudi kupovali su u 2014. akcije stotinak kompanija u svetu, a njima su najčešće trgovali na Njujorškoj berzi. Najpopularnije strane hartije u Srbiji bile su akcije kineske kompanije „Alibaba”, ali i društvenih mreža Tviter i Fejsbuk.

Građani Srbije trgovali su i deonicama italijanskih banaka, kao i kompanije „Tesla automobili”. Akcije kompanije „Alibaba”, koja se bavi trgovinom preko interneta, postale su hit odmah po izlasku na Njujoršku berzu 20. septembra prošle godine. Za samo nekoliko dana, akcije je kupilo više od 100.000 građana iz celog sveta, a deonicama je trgovalo i stotinak građana iz Srbije.

Brokerske kuće u Srbiji ne žele da otkriju koliko imaju klijenata i sa koliko novca ukupno trguju na svetskim berzama, ali je ocena da ta cifra sigurno prelazi milion, pa možda i nekoliko miliona evra.

U „Sinteza invest grupi“ kažu da su njihovi klijenti prošle godine trgovali akcijama u inostranstvu vrednim oko 400.000 evra.

- Najviše su kupovali deonice „Alibabe”, Tvitera, Unikredit i Banke Inteze u Italiji, „Tesla motorsa“... Prosečna zarada na tim hartijama u 2014. bila je oko 20 odsto, što znači da su naši klijenti zaradili u proseku oko 80.000 evra - kažu u toj brokerskoj kući za „24 sata”.

U „Ilirici” kažu da naši građani uglavnom trguju na Njujorškoj berzi jer se na njoj kotiraju i evropske deonice.

- Poenta nije da zaradite 100 odsto. Na Njujorškoj berzi ste dobro prošli ako zaradite 10 ili 20 procenata. Poenta je da, trgujući na svetskim berzama, ne gubite na kursu, kao recimo na Beogradskoj berzi. Takođe, na Njujorškoj berzi je uvek moguće prodati akcije, a to u Srbiji nije slučaj - pojasnili su u „Ilirici”.   

 

CENA AKCIJA U DOLARIMAIZVOR: NJUJORŠKA BERZA* SEPTEMBAR 2014. 
HARTIJACENA JANUAR 2014.CENA JANUAR 2015.RAST/PAD PO AKCIJI U DOLARIMA
ALIBABA93,8*104,111,3
TVITER5737,4-19,6
FEJSBUK577619
TESLA MOTORS14521267
GUGL565,5499- 66,5

 

Izvor/ autor: 24sata.rs


Broj pregleda: 310
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjenOvo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus