Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Evo koje profesije Nacionalna služba u Srbiji najlakše zaposli

PDF
Štampa
Evo koje profesije Nacionalna služba u Srbiji najlakše zaposli
Image courtesy of: pixabay.com

 

U Srbiji je trenutno 766.500 nezaposlenih, što je za tri odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. On je istakao da se u većem broju zapošljavaju lica sa srednjom stručnom spremom.

Martinović je, gostujući na RTS, rekao da je za prvi kvartal ove godine karakteristično povećanje zapošljavanja mladih do 30 godina, a u ovom periodu u odnosu na ukupan broj zaposlenih, 39 odsto čine mladi.

 

On je istakao da su za Nacionalnu službu za zapošljavanje prioritet mladi ljudi do 30 godina i osobe starije od 50 godina, ali i Romi i druge kategorije.

Prema njegovim rečima najviše se zapošljavalo u prerađivačkoj industriji, trgovini na malo i veliku kao i u sektoru usluga, dok do radnog mesta najlakše dolaze inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehničari, farmaceuti.

 

On je takođe istakao da se i oni sa srednjom stručnom spremom, kao i krojači, tesari, kuvari se zapošljavaju u većem broju.

 

Martinović je podsetio da je stopa nezaposlenosti u 2014. godini bila 16,7 odsto, prema procenama MMF-a stopa nezaposlenosti sa kojom će Srbija završiti ovu godinu projektovana je na 20,7 odsto ali se očekuju pozitivni trendovi.

 

Ostatak teksta pročitajte na blic.rs

 


Broj pregleda: 1320
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus