Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Želite posao? Gledajte poslodavca pravo u oči

PDF
Štampa
Želite posao? Gledajte poslodavca pravo u oči
Samuel Mann/Flickr(CC BY 2.0)

photo:Samuel Mann/Flickr(CC BY 2.0)  

 

Savršena biografija, besprekorna molba za posao i vrhunski odrađen intervju za posao mogli bi vas pretvoriti u jakog igrača.

Međutim, ako ste se zaboravili nasmejati i sagovornika pogledati u oči, barem pri dolasku i odlasku, ili ste se, primer, pogrbili u stolici tokom razgovora – moglo bi vas to stajati željene pozicije.

 

 

Stručnjak za govor tela Patti Wood tvrdi kako poslodavac već u prvih nekoliko minuta može uočiti neke ključne znakove samo po položaju i govoru vašeg tela. "Možemo utvrditi kako se neko oseća samo putem govora tela.

Ako ste pogrbljeni ili izbegavate kontakt očima, to može značiti da ste pod stresom ili nervozni. Morate uvek biti svesni svog držanja, izraza lica i mimike tokom celog intervjua“, kaže Wood.

 

Stručnjak za razvoj karijere Dan Burns slaže se s tom tezom i dodaje kako poslodavac procenjuje kandidata od trenutka kada ulazi u prostoriju. "Poslodavac će procenjivati vašu kosu, vaše lice, odeću te celokupni izgled i stav", tvrdi Burns.

 

Uputstva su sledeća: prilikom uvodnog predstavljanja uspostavite kontakt očima i rukujte se.Stisak neka ne bude ni prečvrst ni prelabav. Opustite telo i nasmešite se. Nemojte biti ukočeni, a jednom kada sednete, nemojte se previše opustiti. Sednite uspravno, a aktovku ili torbicu nemojte staviti na krilo ili na sto. Pokušajte da ne dodirujete lice ili kosu i nemojte prekrstiti ruke jer se to doživljava kao znak zatvorenosti i nesigurnosti.

 

Wood kaže da je takav stav, koji nije ukočen – ključan za eventulno dobivanje posla. "Ako nemate dovoljno iskustva ili možda kažete nešto krivo tokom intervjua, poslodavac bi mogao preći preko toga. Greške se događaju. Ali  ako ste nervozni, nesigurni ili pod stresom i to se jasno vidi iz načina na koji sedite i razgovarate, poslodavac zna da je to nešto što je nepromenjivo.“

 

Najbolji način pripreme je vežba. Vežbajte ulazak i izlazak iz prostorije, razmislite gde ćete položiti aktovku i planirajte uvodni i završni pozdrav. Na taj način izgradićete sebi samopouzdanje i povećati izglede za dobivanje toliko željenog posla.

 

Izvor i autorska prava:

Bussines.hr


Broj pregleda: 302
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: Još uvek nije ocenjenOvo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus