OGLAS

Kako do američke zelene karte: Svi detalji o "green card" lutriji!

- Sa dve hiljade pozajmljenih dolara od rodbine stigli smo preko lutrije u Ameriku pre 10 godina. Nismo imali šta da izgubimo. Ja sam imala 23, a moj muž 30 i želeli smo da sami sebi stvorimo budućnost, kad je u Srbiji sve sporo išlo nabolje - počinje svoju priču Jovana Marinković, rođena Beograđanka.

ŠANSA - I stvorili su je. Oboje rade u uglednoj firmi i zbog svoje odluke nisu zažalili. Jovana kaže da su ona i njen suprug na ideju da učestvuju u čuvenoj lutriji i nadaju se zelenoj karti došli jer su imali nekoliko prijatelja koji su na taj način otišli u Ameriku nekoliko godina ranije i živeli sasvim solidno radeći za "Majkrosoft".

- Prijavili smo se preko zvaničnog travel.state.gov u jesen 2003. godine. Osnovno znanje engleskog sasvim je dovoljno da se popuni prijava za lutriju, za koju je uslov da imate barem završenu srednju školu i da ne bolujete od neke zarazne bolesti - navodi Jovana.

Sledećeg leta stiglo je pismo. Tada su odgovori još slati poštom. Jovana je dobila zelenu kartu.

- Usledilo je pozajmljivanje novca za procesiranje vize, avionske karte, iznajmljivanje stana, polaganje vozačkog ispita. Mi smo na američko tlo kročili sa pozajmljenih 2.000 dolara od porodice, prijatelja... Ubrzo smo našli posao i iznajmili stan. Naš prvi posao je bio za devet dolara po satu. Naredni za 11, već posle godinu dana radili smo za 15 dolara po satu - objašnjava Jovana.

Treba znati da američka vlada onima koji dobiju “ulaznicu” za obećanu zemlju ne obezbeđuje novac za kartu, posao ili stan, zdravstveno osiguranje niti bilo kakvu beneficiju. Samo mogućnost da probate da sebi stvorite budućnost. Ove godine, za vize koje će se dobijati 2016. godine prijavljivanje je počelo 1. oktobra i trajaće do 3. novembra 2014. godine.

Za prijavljivanje nije potreban novac

- 50.000 viza nudi američka vlada svake godine.

- Nikakav novac nije potreban za prijavljivanje.

- Link preko koga možete da se prijavite je http://www.dvlottery.state.gov/

- Najmanje 18 godina i završena srednja škola ili dve godine radnog iskustva potrebno je za prijavu.

- Potvrda da li ste dobili vizu stići će između 5. maja 2015. i 30. juna 2016. godine.

- Američka vlada vam nikada neće tražiti da šaljete bilo kakav novac.

- Američke vize, ukoliko dobijete na lutriji zelenu kartu moraćete da nabavite do kraja fiskalne 2016. godine.

- Na adresi http://travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/diversity-visa/instructions.html možete da vidite sve neophodne informacije.


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima