OGLAS

Lista deficitarnih zanimanja u EU - po zemljama

Za sve koji planiraju da posao pronađu u inostranstvu, instruktivna je lista deficitarnih zanimanja prema „European vacancy monitor“, objavljena februara ove godine.


Velika Britanija – inženjeri za autoindustriju, elektroinženjeri, inženjeri i tehničari za energetiku, šefovi kuhinje u japanskim i azijskih kuhinjama, bolničko osoblje, sestre u operacionim salama, pojedine IT profesije, vozači autobusa i velikih kamiona, osoblje za negu, socijalni radnici za rad sa decom i porodicom.

Švedska – sektori proizvodnje, poljoprivrede, šumarstva i građevinarstva, IT stručnjaci, inženjeri, stručnjaci iz oblasti građevinske industrije, medicine, lekari, babice, medicinske sestre, itd.

Finska – kvalifikovani radnici u sektoru usluga, medicinske sestre i lekari, psiholozi i zubari, nastavnici, socijalni radnici, računovođe, prodavci i čistači.

Slovačka – IT sektor, transport i skladištenje, informacione i komunikacione tehnologije i industrijska proizvodnja. Automobilska industrija i elektroinženjering su glavni industrijski sektori.

Slovenija – mašinski inženjeri, elektroinženjeri i IT, medicina (lekari, sestre), softver stručnjaci za razvoj, osoblje u ugostiteljstvu, vozači kamiona i teretnjaka, varioci.

Švajcarska – razvijena hemijska proizvodnja, zdravstvo i farmacija, kao i proizvodnja preciznih mašina. Nedostaci su u oblasti građevinarstva i medicinske nege (sestre).

Rumunija – nedostaci u tekstilnoj industriji, građevinarstvu, prodaji, brodoindustriji, skladištenju.

Portugalija – sezonski radnici u turizmu i poljoprivredi, lekari, IT stručnjaci, stručnjaci sa znanjem jezika.

Poljska – veb-dizajneri, inženjeri za softver i administratori baza podataka. Međunarodne kompanije traže ljude sa znanjem jezika za rad kao helpdesk agenti, savetnici za usluge, projekt menadžeri i stručnjaci iz oblasti finansija i logistike.

Austrija – električari, vodoinstalateri, radnici na strugu, zidari, stolari i drvoseče, radnici u turizmu, hoteli i ugostiteljstvo, prodajno osoblje.

Norveška – inženjeri i IT stručnjaci, inženjeri u naftnoj industriji i geologiji, zdravstvo (nega i sestre) posebno medicinske sestre.

Holandija – predstavnici prodaje, komercijalisti (obavezno poznavanje holandskog jezika), elektromehaničari i monteri, poljoprivredni mehaničari i monteri, vodoinstalateri i monteri cevi.

Malta – učitelji, kancelarijsko osoblje, prodavci, konobari, konobarice, osoblje za negu, građevinski radnici, medicinske sestre, čistači i IT stručnjaci.

Mađarska – građevinski radnici, metalski radnici, učitelji, hotelsko osoblje i osoblje u ugostiteljstvu.

Luksemburg – građevinarstvo, hoteli i restorani, poslovne usluge, industrija, transport i zdravstvo, socijalne usluge, trgovina na veliko i maloprodaja.

Litvanija – menadžeri u prodaji, lekari agenti u osiguranju, međunarodni vozači kamiona, krojači, prodavci, građevinski radnici, konobari i barmeni, operateri na metalskim mašinama.

Lihtenštajn – kvalifikovani tehničari i zanatlije.

Letonija – IT stručnjaci, inženjeri i visokokvalifikovani specijalisti u industriji; znanje jezika: letonski, engleski i ruski.

Kipar – prodavci sa srednjim obrazovanjem, blagajnici, konobari i pekari, osoblje za čuvanje dece, visokokvalifikovani radnici u računovodstvu i finansijama, IT, telekomunikacijama i elektroinženjeringu.

Island – IT stručnjaci, kvalifikovani radnici u metalskoj industriji, varioci i radnici za čelik, lekari.

Italija – IT, proizvodnja i građevinarstvo, tehničari u administraciji, finansijama i bankarstvu, sezonski radnici, medicinske sestre.

Hrvatska – radnici u turizmu, medicini, sezonska potražnja za nekvalifikovanim radnicima u poljoprivredi, lekari i medicinsko osoblje, najviše u ruralnim sredinama i na ostrvima, turistički vodiči i učitelji stranih jezika.

Francuska – turizam.

Grčka – brodogradnja i turizam, kancelarijsko i računovodstveno osoblje, prodavci, građevinski radnici i lične usluge (frizeri, kuvari i konobari).

Irska – sektor nauke, inženjeri, IT, finansije, prodaja i marketing.

Estonija – usluge, prodaja, rukovaoci mašinama i opremom.

Nemačka – kvalifikovani tehničari i inženjeri, građevinski radnici, osoblje za negu i babice.

Danska – mašinski i IT inženjeri, lekari, psiholozi, IT konsultanti, stručnjaci za softver, farmakolozi.

Republika Češka – ugostiteljstvo i osoblje u maloprodaji, predstavnici u prodaji, obezbeđenje, vozači kamiona, inženjeri i tehničari i rukovaoci mašinama.

Bugarska – sektor usluga, proizvodnje i poljoprivrede, turizam i hotelijerstvo.

Belgija – zdravstvo, IT, nastavnici u osnovnom obrazovanju, kućne pomoćnice, prodajno osoblje i kancelarijsko osoblje.

 

Izvor: Nacionalna služba za zapošljavanje

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima