OGLAS

Zanimanja s trogodišnjom školom s kojima ćete odmah naći posao (i u Nemačkoj)

Nedavno je u Nemačkoj objavljen spisak deficitarnih zanimanja, koja postoje i u Srbiji, ali našim budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima nisu zanimljiva!

Svakih šest meseci u Nemačkoj se ažurira lista onih zanimanja koja su im potrebna i na koja bi rado uposlili nezaposlene iz zemalja van Evropske unije.

Tražena zanimanja u Nemačkoj:

- Mehatronika
- Tehnika automatizacije
- Građevinska elektrika
- Elektromašinska tehnika
- Elektrotehnika
- Vodoinstalacije (i bez specijalizacije)
- Sanitarna, grejna i tehnika klima-uređaja
- Tehnika rashladnih uređaja
- Nadzor u oblasti vodoinstalacija, sanitarnih uređaja, grejanja i klimatizacije
- Tehnički pogon na železnici
- Nadzor i održavanje železničke infrastrukture
- Mašinovođa
- Bolničari i medicinsko osoblje (i bez specijalizacije)
- Operacioni i medicinskotehnički asistent
- Nega starih lica
- Ortopedija i tehnika rehabilitacije

Najnovija lista ukazuje na to da je moguće zaposliti se u ovoj bogatoj zemlji ukoliko imate dokaz o školovanju od najmanje dve ili tri godine. Međutim, obrazovnih profila, koji su na ovom spisku, u Srbiji je sve manje. I to kako stvari stoje, ne zbog loše procene Ministarstva prosvete, već zbog nezainteresovanosti dece i njihovih roditelja.

Reč je prvenstveno o obrazovnim profilima koji daju majstore u određenim strukama.

U gotovo svim srednjim školama iz godine u godinu sve više opada zainteresovanost đaka i njihovih roditelja za upis u razrede trogodišnjeg školovanja posle kojih deca mogu odmah da rade.

Direktorka Elektrotehničke škole “Stari grad” Ranka Vujičić kaže da su najpopularniji smerovi oni koji su vezani za računare, a da je interesovanje najmanje za obrazovne profile u trajanju od tri godine.

- Imamo pet odeljenja čestvrtog stepena i za ta odeljenja uvek imamo dovoljno đaka. Međutim, za trogodišnje školovanje imamo tri obrazovna profila, ali se za upis se javilo po 15 đaka za elektromontera mreže i postrojenja i za elektromehaničara termičkih i rashladnih uređaja. Za smer elektroinstalatera niko se nije javio, tako da iako imamo taj smer, nemamo upisanih đaka - kaže Vujičić.

Ona objašnjava da su budući srednjoškolsci najamnje zainteresovani da budu majstori ako je potražnja tih profila iz godine u godinu sve veća.

- Posle tri godine školovanja đaci tih smerova su osposobljeni da rade posle škole. Monteri se najčešće zapošljavaju u EMS-u i u EDB-u. To je zaista dobro zanimanje i stalno je traženo. Oni koji postanu majstori za rashladne i termičke uređaje, mogu da rade taj posao u privatnim firmama. Pokazalo se da je i to veoma traženo zanimanje, ali deci nije interesantno. Nema dileme, deca koja upišu te smerove imaju mnogo časova prakse, i u potpunosti su osposobljni za rad posle škole - objašnjava ova direktorka.

Ministarstvo prosvete godišnje pravi plan o vrsti srednjoškolskih obrazovnih profila i broju onih koji mogu da ih upišu, ali vrlo često oni koji se planiraju ostaju bez đaka jer niko neće to da uči.

Diploma trogodišnje i u Srbiji tražena

Nacionalna služba zapošljavanja saopštava da su poslodavci tokom ove godine 39,7 odsto slučajeva tražili kadar sa završenom trogodišnjom školom. Na drugom mestu po tražnji su oni sa završenom četvorogodišnjom , njih 19,4 odsto, zatim oni koji imaju završen prvi stepen, ukupno 19 odsto, dok su na četvrtom mestu po deficitarnosti oni sa završenim sedmim stepenom, njih 11,8 odsto.

Izvor/ autor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima