OGLAS

DISKRIMINACIJA: Beograđanku odbili na razgovoru za posao iz skandaloznog razloga!

 

Beograđanka M. P. je 26. marta objavila Fejsbuk status o odlasku na razgovor za posao koji joj se desio oko nedelju dana ranije. Očekivala je zaposlenje, a dobila je - poniženje. I odlučila da ne ćuti.

Ogorčena postupanjem advokatske kancelarije koja je prilikom razgovora za posao zadirala u njenu intimu Marjeta je 26. marta objavila status u kome do detalja opisuje poniženje kojem je podvrgnuta.  Status je podeljen više od hiljadu puta.

 

"U petak 13. marta sam bila na razgovoru za posao u jednoj advokatskoj kancelariji u centru grada. Nakon kraćeg razgovora o mojim kvalifikacijama i prethodnim poslovima, partnerka u firmi i advokatica koja je vodila razgovor me je pitala koji je moj bračni status. Nažalost, nisam bila zatečena ovim pitanjem, ali sam bila iznenađena da ga postavlja jedna advokatica po profesiji, neko ko bi morao da zna šta je diskriminacija. Na moje pitanje zašto se uopšte postavlja takvo pitanje, odgovorila mi je da to govori koliko sam odgovorna i u stanju da održim odnos", otkriva M. P.

 

Bila je šokirana, ali je odlučila da se zauzme za sebe.

 

"Odgovorila sam joj da sam ja izuzetno odgovorna osoba, da uvek savesno obavljam svoje dužnosti, da imam visoku radnu etiku, što uostalom može i da proveri kod prethodnih poslodavaca. Ali da odbijam da odgovorim na pitanje o svom bračnom statusu jer ne smatram da je to relevantno za moju sposobnost da obavljam poslove na radnom mestu za koje sam se prijavila", tvrdi Marjeta.

 

Taman što se oporavila od jednog šoka usledio je novi udarac. Tada se prenerazila.

 

"Nisi u braku? Ništa od unapređenja!"

 

"Ispričala mi je priču o čoveku koji nikako ne može da napreduje u firmi, pa kad je pitao svog direktora zašto je to tako, ovaj mu je odgovorio da je to zato što nema ženu, decu, kredit, itd. Drugim rečima, ništa ga ne vezuje i nema garancija da neće pobeći u drugu firmu. E tu sam već ostala preneražena. Da li je gospođa advokatica svesna da je to čista diskriminacija? Da ne kažem da ako vam je strategija zadržavanja zaposlenih to da budu što očajniji pa da moraju da ostanu tu, a ne dobra plata, prijatno radno okruženje, zanimljiv posao, mogućnost napredovanja, onda i treba da brinete o osipanju zaposlenih. Dakle, na pitanje o bračnom statusu sam odbila da odgovorim, a na moje pitanje o uslovima koje nude, advokatica mi je odgovorila da je planiran probni period od 2 nedelje, po mogućnosti besplatno (?!), a onda bi oni otvorili malu agenciju na moje ime i tako mi plaćali platu i doprinose. Mislim da je jasno o kakvoj se renomiranoj firmi ovde radi. Jasno je i da posao nisam dobila, o čemu su me i zvanično obavestili u ponedeljak, 16. marta", otkriva žena koja je tri dana kasnije podnela prijavu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

 

"Jeste da je ekonomska situacija u zemlji izuzetno teška, jeste da je nezaposlenost ogromna, jeste da trenutno tržište rada pripada poslodavcima, a ne radnicima, jeste i da ja lično već dugo tražim posao, ali to ne znači da moram da trpim poniženje i diskriminaciju i da pristajem na svakakve uslove samo da bih nešto radila. Pitam se da sam odgovorila na pitanje o bračnom statusu, koja bi pitanja dalje usledila? Ako kažem da jesam u braku, da li bi me pitali da li imam decu ili ih planiram? Ako kažem da nisam, da li bi me pitali zašto nisam i da li planiram da budem? Da li bi možda tražili izveštaj od kreditnog biroa da vide koliko sam tačno u dugovima, pa da na osnovu toga zaključe koliko sam očajna i odrede mi još nižu platu? Šta ako jesam u braku, ali sam iz bogate porodice ili muž dovoljno zarađuje, pa nemamo nikakve dugove? Šta ako sam lezbijka,pa bih se možda i udala, ali mi država ne da? Šta ako sam razvedena ili udovica? Je l' bi mi to išlo na ruku? Gde je kraj tim pitanjima? Gde je kraj poniženju? Gde je kraj diskriminaciji", besno je na svom profilu zapitala Marjeta.

 

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti: Tek kad vidite kakvih primera ima!

 

Iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti potvrdili su nam da rade na pritužbi M. P. koju će obraditi u zakonskom roku od 90 dana. Oni su naglasili da nije u pitanju izolovan slučaj i da je diskriminacija pri razgovorima za posao čest problem.

"Kada je u pitanju praksa Poverenika, do diskriminacije na osnovu pola najčešće dolazi upravo u sferi zapošljavanja ili na poslu, i to tako što poslodavci zahtevaju ili određeni pol kandidata, ili žene premeštaju na niža i manje plaćena radna mesta, nakon povratka sa porodiljskog odsustva. Takođe, žene su odbijane na konkursima sa obrazloženjem da je to 'muški posao' ili zbog svojih godina, a nisu retki slučajevi da je žena dobila otkaz nakon korišćenja porodiljskog odsustva.

 

Poslodavci najčešće prilikom zapošljavanja diskriminišu kandidatkinje i propisivanjem uslova konkursa koji podrazumevaju odgovaranje na lična pitanja koja nisu u vezi sa obavljanjem posla. Na primer, imali smo pritužbu protiv firme koja je na internetu postavila upitnik za zapošljavanje u kome je traženo da se navedu ime oca, bračni status, deca, što je potpuno neprihvatljivo, i nakon što smo uputili preporuku, diskriminatorni upitnik je uklonjen", kažu nadležni.

Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima