OGLAS

Posao iz snova ili ROBIJA za novac: Oni rade po 12 sati bez slobodnog dana, i sanjaju KOPNO

 

Zbog nemogućnosti da nađu zaposlenje, mladi se najčešće prijavljuju za posao na prekookeanskim kruzerima i za stjuardese, međutim ukoliko prođu rigorozne provere svakodnevno rade po 12 sati. U agencijama podsećaju i na to da se mladi pre nego što odluče da rade u inostranstvu dobro informišu o svemu kako ne bi bili na gubitku.

Milorad Cvijanović, treću godinu radi kao fotograf na prekookeanskim brodovima. Kaže da je kabina u kojoj spava izuzetno mala, jer ima svega osam do devet kvadrata uključujući i kupatilo.

- Radiš svaki dan, po 12 sati. Imaš pauze, ali ne dovoljno. Pri svemu tome moraš odvojiti vreme i da jedeš. Dosta puta mi se dogodi da jedem jako brzo kako bih stigao da odradim neke druge stvari, kao što je pranje veša i slično – kaže Cvijanović i ne spori činjenicu da je posredstvom posla koji radi za tri godine obišao mesta za koja nije ni znao da postoje.

 

Đorđe Komlenski iz Kaća radio je više od deset godina kao fotograf na raznim prekookeanskim brodovima i kaže da je na svakom od njih bilo državljana Srbije.

 

- Svako ko odluči da ode na brod, treba da se pripremi na rad i disciplinu. Na brodu nema slobodnih dana. Radi se od 8 do 12 sati dnevno. Prvi ugovor zaposleni potpisuju na osam, da bi svaki naredni bio na šest meseci. Moja iskustva govore da su nakon osam meseci provedenih na brodu mnogi odustajali, jer nisu uspevali da izdrže tempo i način rada. Zbog toga je jako bitno za početnike da se dobro informišu o svemu, kako ne bi naleteli na neke neprijatnosti. Istovremeno kad se ukrcate na brod i ako vam se ne svidi posao ili vam je teško nema predomišljanja, već morate da ostanete jer ste u obavezi da ispoštujete ugovor - priča Komlenski uz napomenu da su zarade od 1.000 do 6.000 dolara koliko mogu da zarade menadžeri.

Teodora Miletić, stjuardesa aviokompanije u Kataru, kaže da su provere koje je prošla i više nego rigorozne, a u zavisnosti od dužine leta na poslu provodi i više od 12 sati.

 

- Početna plata nije ispod 1.800 evra, što nikako ne mogu zaraditi u Novom Sadu. Usamljena sam, ali šta bih kući, ne bih mogla nikako da se odvojim od roditelja, jer posao nisam imala – kaže Miletić.

 

Dnevno po 150 ljudi hoće u inostranstvo

 

Poslove na prekookenaskim brodovima, kao i one za stjuardese organizuju agencije koje posreduju sa inostranim kompanijama, tako da tačan broj radne snage koja odlazi iz Novog Sada ne postoji. Na adresu agencije „Safe cruise“ iz Beograda dnevno pristigne 150 biografija, a troje dobije posao. Pravni zastupnik Agencije Ivan Leštanin kaže da oko 15 odsto prijavljenih bude iz Novog Sada. Leštanin kaže da izveštaji pojedinih kompanija iz inostranstva pokazuju da radnici iz Srbije imaju problem sa autoritetom i neposlušnočću. Upravo to je razlog zbog kog su pojedine kompanije prekinule saradnju sa radnicima iz Srbije.

Image courtesy of: pixabay.com

 

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima