OGLAS

AMERIČKI SAN srpske studentkinje: Otišla praznih džepova, a danas otvara sopstveni biznis

 

Maja Radić Voring (28) u Ameriku je prvi put otišla kao i većina srpskih studenata - da radi. Iako nije očekivala ništa više od leta provedenog u sezonskim poslovima, najpre se fatalno zaljubila u Ameriku, potom i u jednog Amerikanca, a zbog njegove ljubavi prema srpskoj kuhinji Maja će uskoro otvoriti prvi restoran srpske hrane na Aljasci.

Ideja o restoranu srpske hrane potekla je od mog supruga, Majkla Voringa. U oktobru prošle godine bili smo u poseti mojoj rodbini u Srbiji. On je bio oduševljen srpskom kuhinjom, rekao je da u životu nije probao nešto ukusnije i lepše, a inače je veliki gurman. Drugi razlog je što u Denali Nacionalni Park leti dođe približno 1.000 studenata iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Moldovije, Rusije... Oni bi sigurno bili oduševljeni da mogu da jedu srpsku hranu kad god požele - priča za “24 sata” Maja Voring

Probno otvaranje restorana kad će hrana dva dana moći da se degustira biće 3. maja, a zvanično otvaranje sedam dana kasnije. Da bi započeli posao, Maja i njen suprug radili su i po 14 sati dnevno. Za sada su uštedeli dovoljno novca da otvore Fud trak (food truck), što će biti prva verzija njihovog restorana. To je u stvari pokretna prikolica koja ima kompletnu kuhinju i dva prozora sa kojih se poslužuju mušterije.

 

- Majkl je odrastao na Floridi, ali je na Aljasku došao s ciljem da puno radi i da zaradi novac kako bi otvorio svoj restoran. To je godinama unazad bio i moj san i rešili smo da radimo na tome punom parom. Radila sam dva posla i štedela novac godinu i po dana, a on je radio kao šanker u baru po 12-14 sati. Otvaranje restorana u Americi nije nimalo lak posao, treba uložiti mnogo para, a i puno vremena - kaže Maja.

 

Ako je suditi po tome kako je teklo njeno sudbonosno putovanje u Ameriku, nema sumnje da je na pravom putu.

Moje prvo leto provedeno na Aljasci bilo je 2011. godine. Kao i mnogi studenti iz Srbije, došla sam da radim. To leto je na mene ostavilo veliki utisak pa sam odlučila da se ponovo vratim 2012. godine. Radila sam obične sezonske poslove i uvek sam imala dobre pozicije na poslu. Bila sam kuvar, a nakon toga baser (pomoćnik konobara), što je za nas iz Srbije, Bugarske, Makedonije, odlična pozicija. Dokazala sam se kao veoma vredan i pošten radnik, pa mi je gazdarica restorana u kojem sam radila ponudila posao konobara za 2013. godinu. Veoma lako sam dobila vizu i otišla treći put za Aljasku. Tog leta upoznala sam svog sadašnjeg supruga u koga sam se jako zaljubila na prvi pogled i nakon dva meseca zabavljanja odlučila da se udam za njega i ostanem u Americi - priča Maja.

 

Glavni specijalitet njenog restorana biće, naravno - sarma.

Image courtesy of: pixabay.com

 

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima