OGLAS

"Dao mi je 10.000 kao od šale!" Ove poslove u Srbiji vredi raditi samo zbog bakšiša


Za posao sa dobrom platom nije uvek potreban fakultet, ponekad je dovoljno zaposliti se na poziciji na kojoj se živi od bakšiša. Srbi možda nisu najgalantniji narod na svetu, ali dinar po dinar - 1.000 evra!

Konobar

Konobar u jednom popularnom beogradskom restoranu u Zemunu kaže da mesečno zaradi i do 1.000 evra, i to uglavnom od bakšiša!

 

- Radimo kao mašine. Restoran je veliki i gosti konstantno cirkulišu. Naša fiksna plata je oko 40.000 dinara, ali od bakšiša zarađujemo mnogo, mnogo više - kaže Beograđanin, koji nije želeo da otkrijemo njegovo ime.

 

Kako kaže, ovaj restoran je poslednjih godina izuzetno popularan među mladima, ali i strancima, koji ostavljaju najbolje bakšiše.

 

- Ne gledaju račune, nisu sigurni koliko treba da ostave, a i da znaju, za njih je to smešno. Plaćaju u evrima i na račun od 2.000 dinara neretko konobara časte sa 50 evra. Samo ostave i odu - kaže on.

 

Ovaj mladić je čak završio i fakultet u Beogradu, međutim, kaže da posao uskoro neće menjati, jer u Srbiji, kako smatra, takvu platu neće imati sa svojom strukom.

 

U manjim kafićima situacija nije baš takva, ali i u njima konobari žive od bakšiša.

 

- Sve zavisi od kafića u kojem radite, od lokacije i generalno posećenosti. Dnevnica u nekom prosečnom kafiću obično je oko 1.000 dinara za 7, 8 sati posla. Tako da mesečno fiksna plata uglavnom bude oko 26.000 dinara. A bakšiš zavisi od smene u kojoj si i generalno od ljudi. Više para uvek zaradimo u popodnevnoj i noćnoj smeni - kaže Jovana R. koja godinama radi u jednom manjem beogradskom kafiću.

 

Recepcioner

Iako imaju, kako kažu, prosečne plate, recepcioneri u beogradskim hotelima žive od bakšiša galantnih gostiju. Mada se Srbi ne mogu pohvaliti kulturom čašćavanja hotelskog osoblja, stranci isprave njihovu grešku.

 

- Plate recepcionera su loše, pa čak i u velikim hotelima kao što je Metropol u kojemm sam radila, ne idu preko 40.000 dinara. Početna je 25.000, a oni stariji i iskusniji recepcioneri imaju nešto više. Sa tom platom niko u Beogradu ne može da preživi da plaća kiriju za stan, račune i hranu. Ali zato živimo od bakšiša - objašnjava mlada recepcionerka.

 

Visina bakšiša varira od gosta do gosta, a najveće napojnice ostavljaju Arapi.

 

- Najviše me je častio jedan bogati Arapin. Ostavio mi je bakšiš od 10.000 dinara. Bila sam u pozitivnom šoku, jer je svima ostavio isto, pa je samo na bakšiš "pukao" 50.000 dinara, kao od šale - kaže ona.

 

Radnik na pumpi

Zaposleni na jednoj benzinskoj pumpi na Zrenjaninskom putu ispričao nam je da su plate na njegovoj poziciji “smešne” i da taj posao niko ne bi radio da nema vozača koji “časte” za uslugu.

 

- Plata mi je 18.000 dinara i ne bih radio ovaj posao sigurno da nema ljudi koji časte kad im sipam gorivo, očistim stakla, proverim gume... Nije to nešto mnogo, al neko da 20, neko 50, nego 200 dinara... Ponekad to bude dodatnih 1.000 dinara dnevno, ponekad bude i više - priča Nemanja koji ovaj posao radi nekoliko godina.

 

Ali, kaže, posla ima mnogo.

 

- Znate kako je na pumpama, svaki sekund imamo novu mušteriju. Da bih nešto i zaradio treba svakome da stignem da sipam gorivo, očistim stakla... A da budemo iskreni neće svi da “časte” za to. Misle da imamo dobre plate i bez toga - kaže on.

 

Muzičari šampioni bakšiša

 

Pobednici najvećih honorara su ipak - muzičari. Ne moraju da budu poznati da bi zarađivali i po nekoliko hiljada evra za veče. Dobra pesma, kad pogodi, svi iz novčanika vade poslednji dinar. Muzičari na svadbama i proslavama sviraju za minimum 1.500 evra, a uz to skoro svaki gost slavlja muziku okiti sa barem 1.000 dinara. I sve to za nekoliko sati posla.


Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima