OGLAS

GORAK HLEB: Sa diplomom fakulteta rade kao promoterke, a to im je najmanje poniženje

Besparica i nezaposlenost mlade u Srbiji često tera da traže posao mimo svoje struke, pa tako veliki broj devojaka koje u toku studiranja za džeparac zarađuju radeći promocije, ovim poslom nastave da se bave i kad uzmu diplomu. Da ovaj posao ne samo da nije lak, već je u njemu često jako teško zadržati dostojanstvo, svedoče primeri devojaka sa kojima smo razgovarali.

Iako se naizgled radi o poslu od kog "ne boli glava", postoji i ona ne tako lepa strana priče. Osim što svakodnevno moraju da smaraju ljude na ulici ili u prodajnim objektima, promoteri su izloženi raznim neprijatnim situacijama, svakodnevno se bore sa nervoznim ljudima, osim male plate, lako zarade i bolove u nogama i proširene vene.

 

- Jednom me je u marketu, kad sam radila promociju sladoleda, nezadovoljni kupac gađao činijom, jer nismo imali crvenu, već samo u crnu. A onda mi priđe obezbeđenje okrivi me za štetu. Svako normalan bi dao otkaz, ali to mi je jedini izvor prihoda iako sam završila Beogradsku poslovnu školu, pa sam primorana da ovo radim i dalje - priča za "24 sata" promoterka M. L.

 

Kako se sa ljudima sreću u kupovini, gde do izražaja dolazi nezadovoljstvo mnogih, situacij u kojima kupci bes iskaljuju upravo na njima, gotovo su svakodnevne.

Noćne promocije su mnogo bolje plaćene, pa ih često radim, ali se tad povećava šansa da će naleteti neko pijan, pa promo-lider mora da rešava situaciju, jer se oni ne libe da te napadnu - poverava se promoterka Jelena Savković.

 

Kod situacija sa nasrtljivim mušterijama ne pomaže mnogo ni činjenica da su uniforme neretko provokativne, a nekad čak i degutantne. Zbog toga pozivi na "privatno druženje" od potpunih stranaca nisu retkost.

 

- Jednom smo nosile providne haljine, pa su čak i prodavačice prokomentarisale kako izgledamo jeftino. Bilo mi je veoma neprijatno, ali nisam imala izbora. Od promocija živim - navodi Katarina P.

 

Šest sati bez pauze

 

Radno vreme na promoterskom poslu, u zavisnosti od vrste proizvoda i prodajnog objekta, može da traje četiri, šest ili osam sati. Kraće smene od četiri i šest sati se obavljaju bez pauze, što predstavlja veliki problem promoterkama. Da sve bude crnje, plata, koju uglavnom ne dobijaju redovno, kreće se od 120 dinara po satu za rad preko agencije, do 300 dinara, ukoliko je vaš poslodavac firma čije proizvode promovišete.

Image courtesy of: pixabay.com


Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima