OGLAS

Šta se krije iza oglasa sa bandera za mlade i ambiciozne

Nije retkost da na ulici naiđete na oglas sa ponudom za posao namenjen "mladim, ambicioznim, vrednim ljudima željnim zarade". Na stranu to što je mala verovatnoća da ćete naći posao iz snova u oglasu okačenom na banderi, mnogi se odlučuju da ipak probaju, jer ne mogu da nađu drugi. Najčešće se ovakvi oglasi nalaze na ulici - na zidovima, pa čak i u ulazima pojedinih zgrada, a pošto nije naznačeno o kojoj se firmi radi (i da li je to uopšte firma), niti o kakvom poslu, jedini način da dobijete neku informaciju jeste da okrenete broj telefona - jedinu informaciju koja je dostupna na oglasu.

A svedočenje jedne Novosađanke ukratko ilustruje šta može da vam se dogodi ako se "ohrabrite" pa krenete ovim putem. 

S.M. (29), koja je diplomac Poljoprivrednog fakulteta, kaže da se ne bi javila na takav oglas, i pored toga što ne može da nađe posao već godinu dana, jer sumnja da se radi o prevari. 

"Pre nekoliko godina je bio skandal, kada su dve mlade devojke završile same, prevarene, bez novca u inostranstvu zbog ovakvih poslova. Zato mi ne pada na pamet da se odazivam. Jedini razlog zbog kojeg bi pozvala taj broj telefona je da otkrijem da se radi o nečemu što nije legalno i treba prijaviti", kaže ova Novosađanka.

Međutim, ono što iznenađuje jeste da se i prave firme oglašavaju na ovaj način i nude prave poslove. Novinari portala 021.rs su se uverili da iza jedne od ponuda stoji marketinška kompanija koja godinama radi u Srbiji. Javio se muškarac koji je prilično netransparentno objasnio da "može da se radi od kuće, i van Novog Sada" i da dođe na razgovor posle 18 časova, jer "to je do firme".


Za 021 u Inspekciji rada Ministarstva rada kažu da nisu nadležni za ovakve slučajeve, iako se radi o registrovanoj firmi, koja posluje legalno, a ponudu za posao plasira krajnje netransparentno. U Uniji poslodavaca kažu da takve firme "ne smatraju legalnim poslodavcima, jer delatnost obavljaju u sivoj zoni". 

Ako hoćete na legalan način da se zaposlite u Nemačkoj, pročitajte naš vodič za tu zemlju.

Ovde možete da se informišete o legalnom zaposlenju u Norveškoj.

Ovde vas čekaju informacije o legalnom poslu u Austriji i kako da dođete do njega.

Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine savetuje da se ne javljate na ponude oglasa sa ulice, jer vrebaju razne opasnosti, od kojih je najmanja ona da dobijete mnogo manje novca nego što vam je obećano. 

"Građani koji se zaposle na ovaj način ne uživaju nikakvu pravnu zaštitu", kaže Krstin.

Izvor: 021.rs/G. Nikolin

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima