OGLAS

Nemci traze MILION novih radnika

Čak milion i šezdeset i četiri hiljade slobodnih radnih mesta nudi se u ovom trenutku na nemačkom tržištu rada. Prema podacima tamošnjeg Instituta za istraživanje tržišta rada, ovo je istorijski rekord, Nemačka nikada nije imala toliku potrebu za novim radnicima.

Nemački mediji navode da su objavljeni podaci zapravo vetar u leđa za one koji su odlučili da novi život potraže baš u Nemačkoj, piše Večernji.hr

Objavljena brojka, između ostalih, otkriva i drugu stranu "politike otvorenih vrata" koju je Angela Merkel sprovodila prema migrantima s Bliskog istoka i severne Afrike, koji su takođe popunili pojedina radna mesta. U poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine, na nemačkom tržištu rada je oko 4.000 radnih mesta više.

Od kandidata za posao očekuju se različite veštine, a najviše se traže informatičari, matematičari, elektrotehničari, zavarivači, metalski radnici, električari, ortopedi i negovatelji. Zanimljivo je kako se za 64 odsto poslova traži završena zanatska škola, dok je za 13 odsto oglašenih poslova potrebno imati visoku stručnu spremu, odnosno završen fakultet. Za 20 odsto poslova nije potrebna nikakva edukacija.

Razlika između istoka i zapada

Istraživanje Instituta pokazuje i da je veći deo radnih mesta, čak 77 odsto ili 824.000, u zapadnoj Nemačkoj, dok bivša istočna, komunistička Nemačka beleži pad populacije i manji rast ekonomije, pa time i otvorenih radnih mesta, kojih je prema najnovijim podacima 240.000.

Aleksander Kubis, iz Instituta za istraživanje tržišta rada, kaže da je najveća potražnja u malim i srednjim preduzećima koja traže edukovane, specijalizovane i sposobne radnike.

Ovaj radnički bum u Nemačkoj predviđa da će država krajem 2017. godine imati otprilike 45 miliona zaposlenih, što je 670.000 više nego prošle godine. U svemu tome, pokazuje statistika, udeo je imao i imigrantski talas, kao i činjenica da se sve više žena i starijih osoba uspešno zapošljava.

Bum i u budžetu

Ovakav trend zapošljavanja odraziće se i na punjenje nemačkog budžeta, pa će tako samo u ovoj godini biti 7,9 milijardi evra više nego što je planirano, a do 2021. taj će se višak popeti do 54,1 milijarde evra, objavio je juče nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Izvor/ autor: vecernji.hr

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima