OGLAS

„KUPUJEMO TI KARTU ZA PREKOSUTRA“ Nemanja je našao posao na ISLANDU, a mesečno može da uštedi 1.500 evra

„KUPUJEMO TI KARTU ZA PREKOSUTRA, HOĆEŠ-NEĆEŠ?“ Nemanja je tražio posao i završio na ISLANDU, a od osnovne plate mesečno može da uštedi 1.500 evra

- Islanđani su vrlo nepredvidiv narod, pa ponuda iza agencije za zapošljavanje neretko glasi: imamo posao za tebe, kupujemo ti kartu za prekosutra, hoćeš-nećeš?" - ovako priču svom životu i radu na Islandu počinje Nemanja Marković (25), koji je za svega nekoliko dana odlučio da napusti stalan posao i ode u nepoznato.

- Prvu ideju za posao sam dobio od drugara koji je ovde došao nekoliko meseci pre mene. Svidela mi se priča, napisao sam CV i javio se čoveku iz jedne agencije za zapošljavanje koji je zadužen za to - objašnjava Nemanja koji je pre dolaska na Island imao stalan i fino plaćen posao kao CNC operater, ali kojem je za velike planove u budućnosti bilo potrebno nešto više novca.

NAJNOVIJE oglase za POSAO u SRBIJI pronađite OVDE

Pasoš, CV ne engleskom i preporuka

On objašnjava da sve što mu je za dobijanje posla bilo potrebno bio CV na engleskom, pasoš i preporuka.

- Onima koji bi želeli na Islandu da rade, moja sugestija je da sve rade preko neke od agencija, a naročito je povoljno ako već imate nekog ko je zaposlen preko agencije sa kojom biste vi da sarađujete - kaže Nemanja i dodaje da je najbolje da je agencija sa Islanda, da nije neki posrednik u pitanju.

Razlozi za to su, kako on navodi, veoma skupi troškovi života na Islandu. Stanovi su prema njegovoj priči preko 1.000 evra mesečno, gorivo je veoma skupo... Agencija preko koje je on došao plaća mu i namešten stan, račun za telefon, kola i gorivo, tako da je njegov jedini trošak hrana za koju je neophodno prema njegovoj proceni oko 300 evra, ili oko 42.000 islandskih kruna. Pojedine agencije nude i plaćen ručak na radnom mestu.

- Islandska kruna je vrlo nestabilna valuta. Pre tri meseca je iznosila 120 kruna za evro, a danas je 140 - priča Nemanja i dodaje da su ugovori za posao na satnicu, tako da se česti odlasci u "domovinu" ili izostanci sa posla ne isplate.

On objašnjava da je uobičajeno radno vreme deset sati radnim danima od kojih su dva sata prekovremeni, dok se subotom radi šest do osam sati i svi sati se računaju prekovremeno, ali da to zavisi od firme u koju vas zaposli agencija preko koje ste došli.

- Sama prijava, papirologija, otvaranje bankovnog računa i ostale stvari tog tipa za koje kod nas treba uzeti deset slobodnih dana, ovde traje svega nekoliko minuta - pojašnjava Nemanja i dodaje da je početna plata oko 2.000 evra neto, što znači da se po prvom ugovoru uz ovakvu agenciju može uštedeti i 1.500 evra mesečno.

- Posle tri meseca obično sledi povećanje plaćanja satnice, pa se može zaraditi i 3.000 evra računajući prekovremene sate koje svi rade - kaže ovaj mladić i dodaje da se od poslova najviše traže oni koji su vezani za građevinske poslove: gipsari, moleri, armirači, kraniste, fasaderi i za te poslove ne treba licenca, dok su među najtraženijima zanimanjima i vodoinstalateri i elektrotehničari, ali za te poslove je licenca obavezna.

Od stranaca koji rade, kaže, najviše ima Poljaka, a pored toga je dosta Srba, Rusa, Litvanaca, Letonaca i Hrvata, dok od turista ovu zemlju najviše posećuju azijati.

NAJNOVIJE oglase za POSAO u SRBIJI pronađite OVDE

Običan život i ljudi

- Islanđani su većinom jako obrazovani i svi znaju engleski jezik, pa se onima koji dolaze preporučuje da dođu sa makar srednjim znanjem ovog jezika. Međutim, vrlo su ishitren narod, koji ti ne daje mnogo vremena da doneseš odluku - objašnjava Marković i dodaje da klima o kojoj svi govore kao veoma nepovoljnom uslovu za rad i nije toliko oštra.

Najveći problem za ljude koji dolaze, prema njegovim rečima, može biti smena dana i noći.

- Ovde trenutno dan traje od 12 do 17 sati popodne i to može biti otežavajuće, zato svima koji dolaze savetujem da se naoružaju vitaminom D, kako bi nadomestili nedostatak sunca - kaže Nemanja koji dodaje da je središte svega naravno Rejkjavik, lepo uređen i čist grad.

- Piće po restoranima i kafićima je luksuz. Prosečna cena pića je oko 1.000 kruna, što je osam evra, dok je u prodavnicama oko 300, a o cenama cigareta ne treba ni da pričam - pojašnjava ovaj mladić i dodaje da je uprkos tome većinom uslova zadovoljan i da bi Island svakome preporučio.

Autor: Klik do posla

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima