OGLAS

Evo zašto moleri, električari i vodoinstalateri u Srbiji uspevaju jedino u pornićima


Biti paušalac danas i nije tako popularno - registracija jedne vodoinstalaterske radnje, frizerskog salona ili firme za popravku električnih uređaja u opštinama po periferiji Beograda košta i po 27.000 dinara mesečno.

Paušalno oporezivanje mogu tražiti preduzetnici čiji je ukupan godišnji promet ne prelazi šest miliona dinara. To znači da poreznicima ne treba dokazivati prihode i rashode, već da ih oni sami procenjuju.

Cena, međutim, registrovanja jedne zanatske radnje, danas košta. Na Zvezdari recimo, osnivanje preduzetničke radnje iz takozvane treće grupe (moleri, frizeri za žene, električari, tapetari, vodoinstaleteri...) košta i do 30.000 dinara mesečno. Godišnje dakle, samo porezi i doprinosi za jednog radnika, gazdu staju tačno 3.000 evra!

U Poreskoj upravi kažu da visina paušalca zavisi od prosečne mesečne zarade u opštini. Izuzetno, ali od uticaja na visinu poreza, može biti i prosečna zarada u opštinama u okviru istog okruga. Osnovica, recimo za utvrđivanje visine paušalca sa sedištem radnje na užem području Beograda (opštine Voždovac, Vračar, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Stari Grad, Novi Beograd, Zemun i Čukarica) određuje se prema prosečnoj zaradi u tim opštinama, a za preduzetnike sa sedištem radnje na širem području grada (opštine Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Grocka i Sopot) prema prosečnoj mesečnoj zaradi u tim opštinama. Na visinu paušalca utiče i površina lokala, opremljenost... (vidi tabelu).

Paušalno oporezivi preduzetnici ne vode poslovne knjige osim “knjige paušalno oporezivih obveznika” (KPO), što je zapravo spisak faktura i uplata na račun. Paušalci mogu da podižu novac sa svog poslovnog računa do 100.000 dinara dnevno bez podnošenja dokaza banci o razlogu podizanja novca. Tako podignut novac nije potrebno pravdati firmi jer jednostavno radnja ne vodi poslovne knjige. Novac radnje može da se koristi za poslovne potrebe, kao i za lične potrebe osnivača i njegove porodice.

Od čega zavisi paušal

- visina prosečne mesečne zarade u opštini gde je registrovana radnja

- mesto na kome se radnja nalazi

- opremljenost radnje

- broj zaposlenih radnika i angažovanih članova porodice

- tržišni uslovi u kojima se delatnost obavlja

- površina lokala

- starost obveznika i njegova radna sposobnost

- visina prihoda obveznika, koji pod istim ili sličnim uslovima obavlja istu ili sličnu delatnost

- ostale okolnosti koje utiču na ostvarivanje dobiti

 

Image courtesy of: pixabay.com


Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima