OGLAS

MERČANDAJZER, REFILER, GRUMER... Ovo su neka od NAJTRAŽENIJIH zanimanja u Srbiji, znate li šta znače?

 

Na svim portalima za zapošljavanje videćete oglase sa pozicijama stranih naziva, za koje mnogi ne znaju šta znače. Šta je posao grumera, a šta merčandajzera? Ovo su sve reči direktno preuzete iz engleskog jezika, a portal Klik do posla je pitao poslodavce, odnosno omladinske zadruge koje najčešće nude ova mesta da objasne šta znače imena tih pozicija i kakva su im zaduženja.

 

Neka od zanimanja mogu da se shvate i kao sinonimi, kao što su to merčandajzer i refiler, međutim, od poslodavca zavisi kako te pozicije definiše, pa uvek treba tražiti pojašnjenje šta se tačno očekuje na tom poslu.

Naši sagovornici kažu da, iako su ovo niže pozicije koje su manje plaćene, one pružaju mladima iskustvo u komercijalnim poslovima, i otvaraju vrata stalnom poslu.

“Jako bitna stvar kod pozicija merčandajzera, refilera, akvizitera, horeca specijaliste i fakturiste je činjenica da je su to vrste posla na kojima se stiču osnovna komercijalna znanja. Uvek kažemo našim članovima ‘Ulazite na mala vrata u veliku kompaniju’. Stoga, ako ulože maksimum, neretko se dešava da zadrugar biva regrutovan za stalno zaposlenje u kompaniji”, kažu u zadruzi “Profil 011”.

Merčandajzer - Osnovni posao je izlaganje robe široke potrošnje. Podrazumeva kontrolu plasmana određene robe, kao i kontrolu kako je ta roba izložena. Ove profesionalce uglavnom traže maloprodajni lanci, ali i dobavljači, objašnjava za Klik do posla Veljko Stanojević, marketing menadžer u omladinskoj zadruzi Bulevar.

Međutim, ova pozicija može obuhvatati i mnogo konkretnija zaduženja, poput prodaje.

Ovako ta zaduženja definišu klijenti, kaže Jovan Kocić marketing specijalista “Workforce group”:

- Zakazivanje i obavljanje telefonskih razgovora sa potencijalnim i stečenim klijentima
- Popunjavanje ponuda
- Ugovaranje prezentacije
- Organizacija prostora u kome će se odvijati prezentacija
- Predstavljanje proizvoda/usluge
- Zaključivanje prodaje
- Praćenje rezultata prezentacije i tokova prodaje


Refiler - “Vrlo je tanka linija između pozicije refilera i merchandisera i često je samo pitanje terminologije.”, kaže za Klik do posla Aleksandra Kilibarda, HR asistent iz “Profila 011”.
U “Bulevaru” objašnjavaju da je to “ne preterano komplikovano zaduženje praćenja i dopunjavanja rafova u maloprodajama, kao i pakovanje proizvoda u kutije i kontrolisanje rokova trajanja proizvoda”.

Ostala zaduženja:

- Popisivanje cene proizvoda na policama
- Postavljanje i održavanje promotivnih materijala u objektu


Akviziter - Osoba zadužena za pronalaženje novih klijenata. “S obzirom na to da pozicija ima direktan uticaj na povećanje poslovanja poslodavca, često je plaćen manje po satu ali zato ima jasno definisane ciljeve I bonus za njihovo ostvarenje.”, kažu u Profilu.

Zaduženja:

-Obilazak domaćinstava po utvrđenim rutama
- Prodaja usluga postojećim i novim korisnicima
- Sklapanje ugovora i vođenje baze korisnika
- Izveštavanje o postignutim rezultatima


D2D akviziter - “To je skraćeno od engleskog ‘Door to Door’, što bi u bukvalnom prevodu bilo od vrata do vrata. Jasno je da mu je zaduženje isto kao i akviziteru, samo što mu je obavljanje radnih zadataka na terenu”, kaže Kilibarda.

Grumer - “Rade u salonima za pse. Potiče od glagola “to groom”, što znači sređivati, lickati. Oni šišaju, ćešljaju, kupaju, čiste uši i sređuju nokte kucama i macama”, objašnjava Stanojević.

Deklarant – Zadužen za lepljenje cena i deklaracija na artikle.


Fakturista – Osoba ovlašćena za pisanje i ispostavljanje faktura i računa. Studenti koji su se opredelili za struku iz oblasti finansija, ovom vrstom posla stiču praksu iz domena osnovnih knjigovodstvenih procesa”, kažu u Profilu.

Zaduženja:
- Fakturisanje robe prema trebovanjima
- Saradnja sa magacinom i praćenje realizacije otpreme robe
- Prijem i kontrola računa i otpremnica
- Evidentiranje otpremnica i faktura
- Formiranje i vođenje dosijea svih kupaca i kontrola ispravnosti dokumentacije

U zadruzi "Danivizard" ovako opisuju ovaj posao: 

- izrada i priprema dokumentacije za knjigovođu

- izrada ponuda, profaktura i faktura 

- komunikacija sa kupcima i dobavljacima 

- komunikacija sa poreskom upravom


HoReCa specijalista – “Ovaj posao je usko vezan za industriju hrane, odnosno, pripremanje i serviranje hrane i pića. Naziv potiče od tri reči Hotel/Restoran/Caffe. Neka od glavnih zaduženja su obilaženje kafića, hotele i restorana i opsluživanje  istih proizvodom kompanije koju zastupaju”, kaže Stanojević.

Promo lider - “Ovo je napoželjnija pozicija kod većine zadrugara koji traže posao. Osoba je zadužena za vođenje jednog ili dva promo tima. Zadužen je za organizaciju promo mesta (montiranje štanda i kontrolu zaliha robe koja je na promociji), organizovanje promoterki, kontrolu i rešavanje nesuglasica sa potrošačima”, kaže Kilibarda.


Za najnoviju ponudu poslova kliknite ovde

 

 
Zarade po satu i mesecu Zarada po satu (din / h) Mesečna zarada (din) Refiler140-15027.600 Grumer140  Merčandajzer150 - 200 30.000 - 50.000  Akviziter150 27.600 + bonusi  D2D akviziter150   Promo lider160 - 350 34.000 + gorivo Deklarant160 25.700 - 28.000  Horeca specijalista165   Fakturista185 30.000 - 45.000 

*Zarade su okvirne

*Izvor zarada na sat: Zadruga Bulevar i Profil 011

*Izvor zarada na mesečnom nivou: Workforce i Danivizard

 

Klik do posla/Igor Avramović

 

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima