OGLAS

VRHUNAC PONUDE SEZONSKIH POSLOVA U SRBIJI JE SADA Ovo su najplaćeniji, dnevnice idu i do 2.500-3.000 dinara

 

Sredinom maja je vrhunac ponude sezonskih poslova, što je odlična prilika da se dodatno zaradi i stekne neophodno radno iskustvo. Inače, “sezona” traje od početka maja do sredine oktobra. Jedan deo čine privremeni poslovi, kao što je branje voća ili ugostiteljski poslovi , a drugi zamena radnika koji su na odmoru.

 

Prema rečima zaposlenih u omladinskoj zadruzi “Bulevar” , ove godine je čak veća ponuda sezonskih poslova nego lane. Međutim, razlog nije u povećanom obimu posla, već je u pitanju nešto drugo.

- Razlog je verovatno povećan obim inspekcijske kontrole na terenu, pa se poslodavci obraćaju omladinskoj zadruzi da zaključe ugovor, radi izbegavanja sankcija - kažu oni.

Najnoviju ponudu poslova, među kojima ima i sezonskih, pogledajte OVDE

 

Kakvi se poslovi nude

Najveća ponuda poslova je, prema njihovim rečima, sredinom maja, ali se javlja i periodično u doba velikih manifestacija i festivala, otvaranja letnjih bašti, sezone kupanja na rekama

Oni napominju i da, zbog sve više trgovinskih lanaca u Srbiji, sve više ima i povremenih poslova promocije, koji su među bolje plaćeni. 

- Dešava se da naši prezenteri i promoteri  organizovano i celodnevno putuju u veće gradove širom Srbije  da bi sproveli kampanje za poslodavce i dobavljače - kažu u “Bulevaru”.


Poslovi i za studente, i za one starije.

Oni kažu da sezonski poslovi najviše odgovaraju studentima, ali u poslednje vreme se to pomera i ka drugim kategorijama zadrugara. Poslodavci sve češće traže i one koji nisu studenti, i one koji mogu vezano da rade nekoliko meseci, bez prekida.

- Poslodavci su spremni da plate i veću stopu doprinosa na zaradu, jer se takvim osiguranicima koji nisu na školovanju ili su stariji od 26 godina obracunavaju se pune stope, kao i za sve zaposlene radnike. Za to vreme zadruga ih prijavljuje na obavezno socijalno osiguranje, što podrazumeva i upis penzijskog staža - kažu u Bulevaru.


Danijela Reljić, vlasnica omladinske zadruge “Danivizard”, kaže za Klik do posla da sezonski poslovi najviše odgovaraju studentima, koji će na taj način steći iskustvo.

-  Ti poslovi im pomažu da steknu radno iskustvo, rutinu i veštine, kako na poslovima u sbojoj struci, tako i vam struke. Tako zarade i dodatna sredstva za školovanje i lične potrebe - objašnjava Reljić.


Uvek traženiji radnici s praksom

Ona dodaje da polsodavci traže od kandidata posvećenost poslu, odgovornost i disciplinnu, kao i određene kvalifikacije  vozačku, strani jezik, poznavanje rada na računaru, sertifikate, poput onog za vožnju viljuškara npr. 

Poslodavci su, dodaju u “Bulevaru”, uvek zadovoljni kad kandidati poseduju širi krug znanja od onog koji se traži na konkretnom poslu. Takvog kandidata mogu da rotiraju na više poslova, pa ne gube vreme na obuku. Nažalost, kažu, takvih radnika je malo.

- Što se tiče obrazovanja, po našem mišljenju ono često nije kompatibilno  sa zahtevima koje očekuju poslodavci od visokoobrazovanih kandidata. Rezultati našeg testiranja pokazuju da veoma mali procenat kandidata pokazuje adekvatno znanje u odnosu na stepen obrazovanja koji poseduju. Drugo, kandidati sa visokim obrazovanjem često se slabije snalaze  od kandidata koji  imaju niže obrazovanje, ali su se uključili ranije u bilo kakvu praksu - kažu u “Bulevaru”.

Na tržištu rada, dodaju, uvek su traženiji radnici sa ostvarenom praksom u struci ili van struke  u odnosu na radnike koji nemaju bilo kakvo iskustvo. Mnogi kandidati, prema njihovim rečima, počnu, pa odustanu od rada jer nisu spremni da savladaju period uhodavanja koji je često napet. Pojedini nisu navikli ni na radnu disciplinu, ne poznaju pravila ponašanja niti pravila sigurnosti na radu, pa je veoma važno da u periodu školovanja imaju i radno iskustvo. 

Zadruge, dodaju, vode i evidenciju o svakom kandidatu - upisuju pokazane sposobnosti, komentare poslodavaca, i dobore i loše.

Ponudu poslova omladinskih zadruga pogledajte OVDE

Kako se kreću zarade

Najslabije su plaćeni poslovi vizača automobila, radnika u magacinu i redara i obezbeđenja - od 150 do 200 dinara na sat, dok nešto više mogu da zarade operateri i administrativni radnici - od 150-230 dinara na sat.

- Najplaćeniji poslovi često nisu i najbolji. Dnevnice za najteži fizički rad na gradilištu ili selidbama nosi dnenicu do 2.000-3.000 dinara. Međutim, dešaava se da bolji poslodavci plaćaju i veće dnevnice za isti posao od uobičajenog cenovnika. To je slučaj sa “ad-hok” poslovima, kada je u pitanju hitan servis, ili kada su poslodavci zadovoljni uslugom, pa upalte bonus - kažu u Bulevaru. 

U “Danivizardu” kažu da su najplaćeniji sezonski poslovi branje voća (dnevnica 1.800-2.500 dinara), zatim selidbe (2.000-3.000 po turi), fizički rad na gradilištu (do 2.500 dnevno) i poslovi u ugostiteljstvu (dnevnice 1.500-2.500). Kompletnu tabelu zarada pogledajte ispod:

 

Zarada na poslovima - BulevarRad u administraciji, operateri150-230 din neto/hPromocije i prezentacije proizvodasatnica 200-300 dinara neto, ili dnevnica 1.600-2.500Sajamske priredbednevnica za 10 sati rada - 2.500-3.500Vozači automobila, prodavci, magacioneri, obezbeđenje150-200 na sat

 

Zarada na poslovima - Danivizard 

Branje vocadnevnica 1.800-2.500

Selidbepo turi 2.000-3.000

Fizički radnici na gradilištu dnevnica 1.500-2.500

Proizvodnja sladoledasatnica 150 -190

Prodavci sladoledadnevnica 1.300-1.500

Raščišćavanje terena250-300 satnica

Konobari i šankeridnevnica 1.500-2.500

Hostese u pozorištusatnica 150-180

Šetači reklama na koncertima, utakmicama dnevnica 2.000-2.500

Grafički dizajneri mesečna zarada 40.000-65.000

Operateri na računaru satnica 200-350

Redari na objektu satnica150-175

Deklarantisatnica 150-175

Serveri hranesatnica 150-170

Pomocni radnici u keteringu satnica 150-170

Radnici u kol centru satnica 150-170

 

Autor: Igor Avramović, Klik do posla

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima